Det norske arbeidslivet er i rask endring, preget av digitalisering, nye arbeidsmetoder og stadig høyere krav til omstilling. Samtidig har vi en aldrende befolkning, og det blir stadig viktigere å tilrettelegge for at eldre arbeidstakere får muligheten til å stå i jobb så lenge de ønsker og kan. For å lykkes med dette, spiller livslang læring og kompetanseutvikling en sentral rolle. Hvordan kan vi ta vare på eldre arbeidstakere, ivareta deres unike ressurser, og samtidig stimulere til et inkluderende og bærekraftig arbeidsmiljø?
Eldre arbeidstakere bringer med seg en unik erfaringsbase, praktisk kompetanse og fagkunnskap som kan være avgjørende for virksomhetens stabilitet og framgang. De kjenner ofte godt til organisasjonskulturen og kan være rollemodeller for yngre kolleger. I tillegg bidrar de med stabilitet og kontinuitet i en tid der mange virksomheter gjennomgår store endringer. Eldre medarbeidere kan også spille en viktig rolle som mentorer eller veiledere, og denne erfaringsoverføringen er uvurderlig dersom en bedrift vil sikre at kunnskapen bevares og deles.
Like fullt viser undersøkelser at både arbeidstakere og virksomheter opplever at det kan være krevende for eldre ansatte å holde tritt med et arbeidsliv i stadig endring. Her kommer prinsippet om livslang læring inn som et avgjørende tiltak. Det innebærer at vi aldri blir ferdig utlært, men at vi hele tiden må fornye kompetansen vår. Eldre arbeidstakere er intet unntak – de trenger, i likhet med alle andre, både oppdatert kunnskap og påfyll av nye ferdigheter. Ved å tilby videreutdanning, kursing eller interne opplæringsprogram, får også de mest erfarne ansatte mulighet til å utvikle seg. Det øker sannsynligheten for at de ønsker å bli værende i jobben, og kan dessuten bidra til økt engasjement og ny giv i arbeidslivet.
En viktig strategi for å fremme livslang læring er å ta i bruk fleksible opplæringsformer, slik at ansatte kan lære i eget tempo. Digitale løsninger som nettbaserte kurs og webinarer er ofte en god løsning for dem som har en travel hverdag, eller som av ulike årsaker ønsker å tilegne seg kunnskap uten å reise bort. Når det er behov for mer praktisk trening, kan jobbrotasjon eller nye arbeidsoppgaver bidra til at medarbeidere lærer av hverandre, får større innsikt i andre deler av virksomheten, og føler seg mer verdsatt. Slike ordninger kan dessuten bidra til å skape tettere bånd på tvers av generasjoner.
For å sikre at eldre arbeidstakere har lyst og mulighet til å stå i jobb, er det også viktig med en helsefremmende arbeidshverdag. Dette innebærer blant annet fysisk tilrettelegging, slik som ergonomiske arbeidsplasser og god belysning, men også tiltak som fremmer psykososial trivsel, forebygger stress og minsker risikoen for utbrenthet. Fleksibel arbeidstid, mulighet for gradert stilling eller redusert arbeidsbelastning er eksempler på ordninger som kan gjøre det lettere å fortsette i jobben.
Det er også avgjørende at eldre medarbeidere opplever anerkjennelse og har mulighet til karriereutvikling. Uansett alder kan nye utfordringer, nye prosjekter eller muligheten til å lære noe nytt fungere som en kraftig motivasjon. Mange virksomheter går dessverre glipp av verdifull kompetanse ved å ikke tilby opplæring eller nye roller til eldre ansatte. Derfor bør ledere være bevisste på å inkludere alle aldersgrupper når de legger planer for kompetanseheving og utvikling. Det er ikke gitt at alle eldre arbeidstakere ønsker å fortsette i samme spor, og noen kan ha et ønske om å få utfolde seg på områder de tidligere ikke har utforsket.
Skal bedrifter lykkes med å skape en slik utviklingskultur, må ledelsen kommunisere klart at læring og kompetanseutvikling er et felles ansvar som angår alle, uansett alder. Ved å sette av tid, midler og ressurser til læring, og belønne ansatte som viser initiativ, er det mer sannsynlig at både yngre og eldre engasjerer seg i å videreutvikle egen kompetanse. Det handler om å utvikle en organisasjonskultur som er nysgjerrig, åpen for forandring og kjennetegnet av god samhandling mellom generasjonene. Ikke minst er det viktig at erfarne ansatte føler at de blir sett og inkludert i virksomhetens planer, og at de får anledning til å bruke og videreutvikle sin kompetanse.